Nieuws

OOSTWOLD – Op Oostwold Airport is vanaf zaterdag 25 maart weer vliegverkeer mogelijk. Het vliegveld ging op 13 februari dicht – behalve voor helikopters – om de start- en landingsbaan te verharden. Met het aanbrengen van de baannummers zijn deze week de laatste werkzaamheden afgerond.

“Een verbetering van de baan stond al jaren op ons verlanglijstje”, zegt vliegveldeigenaar Tom van der Meulen. “De oude baan was behoorlijk versleten en na bijna vijftig jaar echt aan vervanging toe.” Tijdens de wintermaanden was Oostwold voor vliegtuigen vanwege de baanconditie vaak minder of slecht bereikbaar. De oude start- en landingsbaan, voorzien van grasstenen met gedeeltelijke betonverharding, is nu verwijderd en daarvoor in de plaats is een verharde baan met asfaltlaag aangelegd.

De afmetingen van de baan, 800 meter lang en 20 meter breed en de richting 24-06 zijn ongewijzigd gebleven. Aan de kop van baan 06 kunnen vliegtuigen met een wielbasis van zes meter zonder probleem draaien en oplijnen voor de start.

Tom van der Meulen: “Met de verharde baan kunnen we twaalf maanden per jaar open blijven, wat vooral belangrijk is voor onze onderhoudsklanten.” Het vliegtuigonderhoudsbedrijf van Van der Meulen op Oostwold Airport kan door de baanverbetering nu het hele jaar door klanten ontvangen. “Onze vestiging in Flevoland blijft nog wel beschikbaar voor klein onderhoud en storingen, maar het zwaartepunt van de onderhoudswerkzaamheden verhuist naar Oostwold Airport.”

Het soort en type vliegtuigen en helikopters dat van het vliegveld gebruikt maakt, verandert volgens Van der Meulen door de baanverharding niet.

De luchtvaartondernemer wil graag in mei of juni volgend jaar weer een Oostwold Airshow organiseren. “Dat vliegfeestje is al te lang geleden voor de laatste keer georganiseerd en niet alleen ik begin het te missen.” De laatste editie vond in 2019 plaats.