Nieuws

Extra A330 MRTT in NAVO-tankerpool

1
Foto: Defensie

EINDHOVEN –  De op Eindhoven en Keulen gestationeerde NAVO-tankerpool wordt uitgebreid met een tiende Airbus A330 MRTT. Dat werd donderdag (23 maart) bekendgemaakt tijdens de zogenoemde ‘initial operational capability’, de formele inauguratie van de tankerpool.

De bijeenkomst op Vliegbasis Eindhoven werd bijgewoond door onder meer defensieminister Kajsa Ollongren, NAVO-baas Jens Stoltenberg en Thierry Breton, de Europese Commissaris voor de Interne Markt.

Het initiatief voor de tankerpool werd in 2016 genomen door Nederland en Luxemburg. Daarna sloten België, Duitsland, Noorwegen en Tsjechië zich aan. De eerste A330 arriveerde in juni 2020 in Eindhoven, het negende toestel arriveert in 2024. Het tiende toestel wordt op verzoek van België aan de vloot toegevoegd.

De A330 MRTT is primair bedoeld voor het bijtanken van jachtvliegtuigen in de lucht, maar kan ook worden ingezet voor personen- en vrachtvervoer en het uitvoeren van evacuaties. De vliegtuigen in de pool zijn Nederlands geregistreerd, maar in beheer van de NAVO. Ze zijn gefinancierd door de deelnemende landen die jaarlijks recht hebben op een aantal vlieguren.

V.l.n.r: Jens Stoltenberg (secretaris-generaal van de NAVO), Thierry Breton (Europees commissaris voor de interne markt) en Kajsa Ollongren (minister van Defensie van Nederland).
Een van de twee aanwezige MRTT’s was voorzien van een MEDEVAC-configuratie.
De Belgische defensieminister Ludivine Dedonder tekende het contract voor de bestelling van de 10e MRTT. België nam het initiatief voor de uitbreiding van de tankervloot.

Foto’s: Joris van Boven

1 reactie op “Extra A330 MRTT in NAVO-tankerpool

  1. Gelukkig vormt de NAVO met de A 330 MRTT een front en kan men gezamenlijke meerdere doelen bereiken. Het toestel heeft alleen geen vrachtdeur op het hoofddek net als de ex KDC 10, was dat bij de nieuwe A330 niet nodig geweest soms ?