Nieuws

LONDEN – De Britse nieuwkomer Lyte Aviation heeft donderdag (23 maart) het (hybride) eVTOL LA-44 SkyBus- en SkyTruck-programma met 40 zitplaatsen gelanceerd.

De LA-44 SkyBus en de SkyTruck-vrachtvariant, ontworpen zijn ontworpen voor een laadvermogen van 4,5 ton, en zijn het resultaat van drie jaar R&D. Het resultaat is volgens Lyte een baanbrekend omdat verticaal startende en landende vliegtuig ontworpen is om vijf keer zuiniger te zijn dan huidige helikopters.

De SkyBus krijgt een actieradius van 1.000 km met een maximale snelheid van 300 km/h voornamelijk gebruikmakend van de technologie die momenteel beschikbaar is. De LA-44 is een hybride elektrisch tandem-kantelvleugelontwerp.

De LA-44 van Lyte Aviation zal worden aangedreven door vier conventionele turbinemotoren, die draaien op duurzame vliegtuigbrandstof (SAF), aangevuld met vier elektromotoren aan de vleugeltips voor controle en stabiliteit, aangedreven door waterstofbrandstofcellen.

Binnen 24 maanden is de presentatie van een prototype op ware grootte gepland. Het ontwerp van de SkyBus heeft twee afzonderlijke voortstuwingssystemen, een elektrisch en een door waterstofbrandstofcellen aangedreven systeem.

1 reactie op “Nieuwkomer introduceert hybride tiltrotor

  1. Anton S. schreef:

    Heel sexy twee afzonderlijke voortstuwingssystemen, één met vier conventionele turbinemotoren gebruikmakend van SAF en één met vanuit waterstof via brandstofcellen aangedreven elektrisch motoren systeem.
    Maar energetisch gezien en zeker qua brandstoflogistiek kunnen ze beter kiezen voor het wat vergroten van een ook met SAF gestookte APU voor het voeden van de vier e-motoren.
    ’t Zal bovendien de doorlooptijd naar operationeel vliegen van dit heli’s vervangende toestel zeker bekorten en is alleen al daardoor energetisch een winner.