Nieuws

ROME – De Italiaanse helikopterfabrikant Leonardo Helicopters heeft de balans opgemaakt van de begin deze maand in Atlanta gehouden Heli-Expo 2023. Naast meer dan 50 voorlopige contracten voor de AW09, zijn vaste bestellingen opgetekend voor bijna veertig AW109 GrandNew, AW109 Trekker, AW139 en AW169 helikopters.

Daarbij zijn 25 van de 40 bestelde helikopters bestemd voor offshore helikopterdienstverleners. Deze orders onderstrepen de grote vraag die momenteel bestaat in dit segment en die vorig jaar tot een toename van de orders heeft geleid. Volgens Leonardo komen de klanten uit het Midden-Oosten, Azië, Amerika en Europa.

Naast offshore-operators hebben ook veiligheidsautoriteiten en reddingsorganisaties nieuwe helikopters besteld. Leonardo noemde enkele van de klanten: Abu Dhabi Aviation (ADA) uit de Verenigde Arabische Emiraten zal zijn bestaande AW139 offshore-vloot uitbreiden met een bestelling van zes extra helikopters, die tussen 2024 en 2026 moeten worden geleverd.

OMNI Helicopters International (OHI) heeft een contract getekend voor twee AW139’s voor offshore transportvluchten in Brazilië, te leveren in 2024. Deze laatste bestelling volgt op een aanzienlijke uitbreiding van de Leonardo-vloot bij OHI, met in totaal zes AW139- en twee AW189 Super Medium-helikopters, aangeschaft tussen 2021 en 2022.

Daarnaast zijn twee AW139’s besteld door SFS Aviation, een leverancier van offshore helikopterdiensten aan olie- en gasmaatschappijen in Thailand. Deze helikopters, die later dit jaar worden opgeleverd, zullen de vloot van de luchtvaartmaatschappij uitbreiden tot in totaal zeven AW139’s.

In Indonesië tekende Travira Air een contract voor nog een AW139 voor offshore-missies, die in 2024 moet worden opgeleverd.

Het in Emden gevestigde HeliService international GmbH (HeliService) breidt zijn aanbod van offshore transportdiensten uit door een AW139 en een AW169 te bestellen. De helikopters worden naar verwachting in 2024 afgeleverd. HeliService heeft de afgelopen jaren ook AW139 en AW169 ingezet ter ondersteuning van offshore windparken in de Noordzee. Het bedrijf breidt ook met succes uit in Azië en de VS, waar vanaf de zomer van 2023 drie nieuwe AW169’s in dienst zullen worden genomen.

Volgens Leonardo is het succes van de AW169 in offshore-operaties ook in India bevestigd. Global Vectra Helicorp Limited (GVHL) heeft twee AW169’s besteld om zendingen in de energiesector te ondersteunen.

Met het Phoenix Police Department, die een AW169 bestelde met een optie voor tweede Leonardo Helicopters zijn eerste klant in de VS uit de misdaadbestrijdingssector binnengehaald voor dit helikoptertype.