Nieuws

MALBORK – NAVO-straaljagers hebben gezamenlijk gecombineerde luchtpolitieoefeningen uitgevoerd waarbij het onderscheppen van vliegtuigen werd gesimuleerd en nadering-, overdracht- en escorteprocedures werden uitgevoerd.

Poolse MiG-29’s en Nederlandse F-35’s stegen daarvoor op vanaf Malbork Air Base om integratietrainingen in het Poolse luchtruim te vliegen. Poolse F-16-jets en Franse Rafale-jagers voegden zich bij hen om te oefenen in het vliegen in een multinationale formatie met twee Poolse C-295 CASA-transportvliegtuigen.

De Nederlandse luchtmacht F-35-gevechtsvliegtuigen zijn momenteel gestationeerd op Malbork om verbeterde luchtpolitie uit te voeren onder auspiciën van de NAVO tot begin april. Sinds eind januari hebben ze onderscheppingsmissies gevlogen en trainingsmanoeuvres gecombineerd met hun tegenhangers van de Poolse en andere NAVO geallieerde luchtmachten.

De Franse Rafale-jagers vlogen vanuit de luchtmachtbasis Šiauliai, Litouwen, om deel te nemen aan de oefeningen; sinds afgelopen december versterkten ze de Baltic Air Policing-missie van de NAVO om het luchtruim boven Estland, Letland en Litouwen te beschermen.

De oefeningen dienden ook om de NATO Air Power-capaciteiten te integreren in verschillende vliegtuiggeneraties, zodat de verschillende straaljagers samen konden werken. Het gecombineerde optreden toonde de versterkte luchtpolitiehouding van de NAVO en demonstreerde de bijdrage van de geallieerden aan de afschrikking en verdediging van het Euro-Atlantische gebied.

Foto’s: NAVO

1 reactie op “Foto’s: Nederlandse F-35s trainen met Poolse Mig-29s

  1. Toch goed dat ze de NAVO niet hebben opgeheven na het einde van de Koude Oorlog nu Rusland een buurland het leven zuur maakt. Een vuist maken is wat ze hier in het vrije Westen moeten doen, anders wordt het van kwaad tot erger. We beleven weer een periode van een herleving van de Koude Oorlog zoals ik die in 1981 nog goed kan herinneren toen ik zelf in Militaire Dienst zat en mijn plicht heb vervuld, na de Verbindingsdienst, verder bij de Geneeskundige Dienst op de Prins Bernhardkazerne te Amersfoort, waar dagelijks vliegtuigen van de basis Soesterberg over kwamen vliegen mijn tijd goed besteed. Nu doet de Kon. Luchtmacht goed werk door nauw samen te werken met de Poolse en andere bondgenoten, en dat is goed nieuws en wens hen alle succes en sterkte bij !