Nieuws

WICHITA – Vrijwilligers van de Classic Lear Jet Foundation hebben in de VS beslag weten te leggen op een van de eerste gebouwde Learjet 23’s. De Learjet 23 was zestig jaar geleden de eerste zakenjet die in serieproductie werd genomen.

De Classic Lear Jet Foundation bestaat naar eigen zeggen uit huidige, voormalige en gepensioneerde medewerkers van het bedrijf. Ze hebben flinke ambities. Het in 1964 gebouwde toestel moet namelijk niet alleen worden opgeknapt, maar ook weer gaan vliegen.

De eerste van vele hobbels die moet worden genomen is de aankoopsom. Het toestel is inmiddels al wel vanaf de verkoper in Florida naar Learjet-thuisbasis Wichita vervoerd, maar alleen dankzij een aanbetaling. Er moeten nog tienduizenden dollars worden verzameld, voordat de daadwerkelijke restauratie kan beginnen.

Met ‘Model 23’ zette Learjet-oprichter Bill Lear de toon voor het zakenjettijdperk. Er werden 101 exemplaren van gebouwd. Learjet werd in 1990 overgenomen door het Canadese Bombardier, dat tot 2022 onder de naam Learjet privévliegtuigen produceerde.

Foto’s: Classic Lear Jet Foundation