Nieuws

PRAAG – Een C-17 Globemaster van de Amerikaanse luchtmacht heeft zondag (12 maart) twee Bell Viper trainingssimulatoren naar Tsjechië overgevlogen. Beide simulators, bij de bouw waarvan ook de Tjechische VR groep was betrokken, zullen worden gebruikt om piloten voor te bereiden op het vliegen met de Bell UH-1Y Venom en AH-1Z Viper.

Het Tsjechische ministerie van defensie tekende medio december 2019 voor twaalf helikopters die vanaf 2023 verouderde Russische Mi-24, Mi-35 en Mi-171 moesten gaan vervangen. De order bestond uit een contract voor de levering van acht UH-1Y Venoms en vier AH-1Z Vipers. Onderdeel het contract was tevens de training van piloten en technici. In dat jaar moet ook de levering van de simulator hebben plaatsgevonden?

In augustus 2022 doneerde Amerikaanse overheid twee UH-1Y Venoms en zes AH-1Z Vipers aan Tsjechië. De helikopters zijn afkomstig uit Amerikaanse opslag en worden gratis verstrekt. Tsjechië draait daarbij alleen op voor de transportkosten en het upgraden van de helikopters. De helikopters werden gratis ter beschikking gesteld omdat Tsjechië twee Mi-24s aan Oekraïne had gegeven en voornemens was de resterende Mi-24/35 ook aan dat land in oorlog te schenken.

Bell is inmiddels ook begonnen met de bouw van een AH-1Z simulator voor de Tsjechische stri

Bell UH-1Y Venom.
Bell AH-1Z Viper.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.