Nieuws

STANS – De Spaanse luchtmacht heeft bij Pilatus Aircraft een tweede order geplaatst voor geavanceerde PC-21 turboprop trainers. Ditmaal werd getekend voor zestien vliegtuigen.

Veertien PC-21’s zullen worden geleverd aan de Academia General del Aire (AGA) in San Javier. Er zullen ook twee extra PC-21’s worden geleverd aan het Centro Logístico de Armamento y Experimentación (CLAEX). Beide turboprops zullen worden gebruikt voor experimentele, vluchttest training en onderzoek- en ontwikkelingsactiviteiten. Het nieuwe pakket omvat ook een PC-21-simulator, twee trainers voor cockpitprocedures, aanvullende systemen voor missieplanning en debriefing, alsmede software voor pilotentraining.

De Spaanse luchtmacht tekende op 31 januari 2020 een contract voor de vervanging van een deel van haar 65 CASA C-101 Aviojets (die al in 1980 op de markt kwamen) door 24 geavanceerde PC-21 turboprop trainers. Onderdeel van het contract was tevens de levering van grondapparatuur en vlucht- en cockpitsimulators. Daarnaast wordt logistieke ondersteuning geboden. De laatste twee toestellen uit deze order werd eind juni 2022 naar Spanje overgevlogen.

Communicatiesystemen
De Italiaanse Leonardo Company gaat de voor Spanje bestemde PC-21 trainingsvliegtuigen voorzien van geavanceerde communicatiesystemen. Dit is door het Italiaanse conglomeraat meegedeeld. Leonardo zal met het oog daarop het multiban RT-700A communicatiesysteem leveren. Dit systeem voldoet aan de militaire European Technical Standard Order (ETSO) en maakt beveiligde data- en radiocommunicatie mogelijk.

De PC-21 is inmiddels een succesvol exportproduct dat onder meer wordt ingezet bij de Zwitserse en Franse luchtmacht en de Britse Empire Test Pilots School (ETPS).

De Ejército del Aire schreef voorafgaand aan deze keuze een tender uit waaruit Pilatus in november 2019 als winnaar tevoorschijn kwam ten koste van de Beechcraft T-6 en Embraer EMB-314 Super Tucano

Foto’s: Spaanse luchtmacht.

De transfer van de eerste twee toestellen (E.27-01 en E.27-02) vond in september 2021 plaats nadat piloten van de Ejército del Aire test- en familiarisatie vluchten hadden uitgevoerd met voor de Spaanse luchtmacht bestemde PC-21 turboprop trainers.
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is E7SthAKWQAwvncN-1024x576.jpg
Eerste testvlucht, december 2020.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.