Nieuws

TOKIO  –De exportcommissie van de Amerikaanse senaat heeft groen licht gegeven voor de verkoop van vijf extra E-2D AHE Advanced Hawkeyes aan Japan.

De Japanse marine  bestelde medio november  2015  na goedkeuring van de Amerikaanse exportcommissie en  de Japanse regering al eerder vier vliegtuigen van dit type. In september 2018 volgde een vervolgorder voor nog eens negen E-2D AHE Advanced Hawkeyes geplaatst.

Het eerste toestel voltooide midden november 2017 bij  Northrop Grumman Corporation in het Amerikaanse Saint Augustine als eerste van de vier vliegtuigen een eerste vlucht. Dat toestel werd vervolgens in eind mei 2019 afgeleverd bij de Japanse marine gevolgd door nog eens twee in 2020 en twee in oktober 2022.

De volledig voor missiedoeleinden in te richten toestellen zullen als Airborne Early Warning Aircraft and Control ingezet worden. Onderdeel van de contracten was tevens de training van bemanningsleden en piloten en de levering van reserve onderdelen en motoren.

Bij de JASDF vliegen in 2019 dertien oudere  E-2C varianten die al in 1983 in gebruik werden genomen.

De eerste voor Japan bestemde E-2D AHE Advanced Hawkeye.

Japan is bezig met een omvangrijk moderniseringsprogramma.

2 reacties op “Meer Advanced E-2D AHE Hawkeyes naar Japan

  1. […] Zonder bijtanken kan een E-2D vijf uur patrouilleren na het opstijgen van een vliegdekschip. Vergelijkbare door Japan aangeschafte Advanced Hawkeyes die opstijgen vanaf landbases kunnen daarent… […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.