Nieuws

MONT-DE-MARSAN – De Franse strijdkrachten hebben de eerste gemoderniseerde Dassault Rafale in ontvangst genomen. Het toestel is van de F3R-standaard overgezet naar de F4-versie, wat uiteindelijk met alle Franse Rafale-gevechtsvliegtuigen zal gebeuren. Luchtmachtvliegers gaan de eerste F4-varianten de komende tijd testen.

Als de proefperiode succesvol wordt afgerond, zal de Rafale F4 operationeel worden ingezet. Vliegtuigbouwer Dassault is verantwoordelijk voor de upgrades. Het bedrijf levert bovendien de laatste lichting Rafales nieuw af volgens de F4-standaard. In totaal bestelde Frankrijk 180 toestellen bij Dassault in varianten voor de luchtmacht en de marine.

De F4-versie bestaat uit twee fases (F4.1 en F4.2) en biedt de vliegers een verbeterd helmvizier, radar, bewapening en bescherming.  Het nu opgeleverde toestel is gemoderniseerd volgens de eerste fase.