Nieuws
Photo taken in Srinagar, India

SEATTLE — Boeing begint met de ontwikkeling van twee nieuwe Amerikaanse varianten van het E-7 Airborne Early Warning & Control (AEW&C)-vliegtuig via een Undefinitized Contract Action ter waarde van $1,2 miljard.

De E-3 Sentry voert deze taken AEW&C taken uit. Boeing kreeg de opdracht om twee prototypes te bouwen en later zullen nog 24 vliegtuigen uit de serie worden aangeschaft. De productie hiervan begint in 2025, zodat de vliegtuigen in belastingjaar 2027 in dienst kunnen komen. Tot 2032 worden nog eens 24 vliegtuigen gekocht terwijl de Sentries worden gemoderniseerd om hun taken te kunnen blijven uitvoeren.

De E-7 biedt volgend de fabrikant een volledig geïntegreerd, beproefd, flexibel commando- en controleknooppunt dat multi-domein bewustzijn levert in de meest uitdagende operationele omgevingen. Dankzij de open systeemarchitectuur en het flexibele softwareontwerp van de E-7 kunnen de mogelijkheden van het vliegtuig evolueren en toekomstige bedreigingen voorblijven.

De E-7 volgt meerdere bedreigingen vanuit de lucht en over zee tegelijkertijd met 360-graden dekking dankzij een Multi-role Electronically Scanned Array (MESA)-sensor. MESA biedt daarbij een ‘kritisch domeinbewustzijn; om vijandige doelen op lange afstand te detecteren en te identificeren en zich dynamisch aan te passen aan opkomende tactische situaties.

De E-7 maakt gebruik van een gevestigde toeleveringsketen die de onderhouds- en logistieke kosten aanzienlijk verlaagt en de missiegereedheid op de eerste dag verhoogt. Omgebouwd van de Next-Generation 737-700, profiteert de E-7 van bestaande commerciële afgeleide vliegtuigontwerp-, certificerings- en modificatieprocessen, waardoor E-7’s kunnen worden ingezet om te voldoen aan de behoeften van de luchtmacht.

Andere E-7-operators zijn de Royal Australian Air Force, de luchtmacht van de Republiek Korea, de Turkse luchtmacht en de Britse Royal Air Force.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.