Nieuws

DHC-2 Beaver met Duits dieselblok vliegt

CAMPBELL RIVER – Het Canadese onderhoudsbedrijf Sealand Aviation heeft in samenwerking met de Duitse motorfabrikant RED Aircraft GmbH de Pratt & Whitney R-985 Wasp Junior radiaalmotor van DHC-2 Beaver vervangen door een (RED) A03 dieselvariant. Met het omgebouwde toestel werd op 23 februari een eerste vlucht uitgevoerd.

De Raihklin Aircraft Engine Development (RED) A03 is een aluminium lichtgewicht Full Authority Digital Engine Control (FADEC) dieselmotor waarbij twaalf cilinders in 80° V opstelling goed zijn voor een vermogen van 370 kW (500 pk). Mocht een van beide V-rijen uitvallen, dan kan de andere ongehinderd door blijven draaien. De motor is goedgekeurd door de Amerikaanse, Europese en Russische luchtvaartautoriteiten.

De door RED ontwikkelde A03 dieselmotor werd medio augustus 2021 voor test- en demodoeleinden ook ingebouwd in een YAK-18T. Daarnaast selecteerde ook Ampaire het blok voor de hybride-elektrische Eco Caravan waarmee in november 2022 een eerste vlucht werd uitgevoerd.

De elektronica en elektrische bedrading werden daarbij aangebracht door Skye Avionics.

Foto’s Skye Avionics

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.