Nieuws

BOEDAPEST – Wizz Air heeft een Memorandum of Understanding (MoU) getekend met Neste voor de levering van duurzame vliegtuigbrandstof (SAF, Sustainable Aviation Fuel) vanaf 2025. Dankzij het akkoord kan de ultra-lowcostmaatschappij bij Neste 36.000 ton SAF kopen voor zijn Europese vluchten. Deze samenwerking zorgt ervoor dat Wizz Air de CO2-uitstoot per passagierskilometer verder kan doen dalen.

De luchtvaartmaatschappij wil tegen 2030 zijn CO2-emissies met 25% verminderen en plant zelfs tegen 2050 netto emissieneutraal zijn. In 2022 behaalde Wizz Air zijn laagste jaarlijkse koolstofintensiteit ooit, namelijk 55,2 gram/passagier/km. WIZZ ​ nam vooral nieuwe Airbus A321neo’s in gebruik en verving ook een aantal oudere vliegtuigen. Verwacht wordt dat het aandeel Airbus neo-toestellen tegen eind maart 2023 meer dan 50% van de Wizz Air-vloot zal bedragen. Deze vliegtuigen kunnen vliegen met een 50% SAF-mengsel.

Neste MY Sustainable Aviation Fuel wordt geproduceerd uit duurzaam gewonnen, 100% hernieuwbaar afval en restgrondstoffen, waaronder gebruikt frituurvet en dierlijk vetafval. SAF wordt vóór gebruik gemengd met conventionele vliegtuigfuel. Het mengsel is geschikt voor bestaande brandstofinfrastructuur en vliegtuigmotoren. SAF levert dezelfde prestaties als conventionele vliegtuigfuel, maar heeft een aanzienlijk kleinere ecologische voetafdruk. Het gebruik van Neste MY Sustainable Aviation Fuel vermindert de uitstoot van broeikasgassen tot 80% gedurende de levenscyclus van de brandstof in vergelijking met klassieke fossiele brandstoffen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.