Nieuws

KENT – De Britse eVTOL-fabrikant Skyfly gaat samenwerken met Air Courtage Assurances uit Frankrijk voor het verzekeren van de nieuwe Axe. De dienst, speciaal ontwikkeld voor de Axe, is volgens Skyfly het eerste verzekeringspakket voor een eVTOL wereldwijd.

Het verzekeren van elektrisch verticaal opstijgende en landende vliegtuigen (eVTOL’s) is nog onbekend terrein voor financiële dienstverleners. Het gaat om nieuwe technologie waarvan de toepassing en betrouwbaarheid nog in de praktijk moet worden bewezen.

Dat het Skyfly gelukt is om een verzekeraar te vinden, toont volgens de Nederlandse financieel en operationeel directeur Jaap Rademaker aan hoe ver het bedrijf al is met de realisatie van de Axe. “Wij verkopen geen toekomstmuziek”, zegt Rademaker tegen Piloot en Vliegtuig. “De eerste Axe gaat waarschijnlijk eind augustus vliegen en we verwachten de certificatie en eerste leveringen van het toestel al volgend jaar. De Axe krijgt bovendien vier vleugels en acht vaste elektromotoren, waardoor je er in tegenstelling tot de meeste andere eVTOL’s ook horizontaal mee kan stijgen en landen. In combinatie met de ballistische parachute maakt dat de Axe tot een bijzonder veilig toestel.”

De elektrische tweezitter heeft een leeggewicht van ongeveer 400 kg, een kruissnelheid van 160 km/h en een bereik van 160 km, of 320 km met een optionele generator voor hybride vluchten. Het toestel wordt voor een vanafprijs van 180.000 dollar geleverd als een zelfbouw kit. Rademaker: “Wie het prettig vindt om het toestel onder deskundige begeleiding van Skyfly-mensen in Engeland in elkaar te zetten, is van harte welkom.”