Nieuws

STOCKHOLM – Saab heeft gereageerd op een Request for Information (RFI) van het Support and Procurement Agency van de NAVO met betrekking tot een nieuwe generatie bewakings- en controlemogelijkheden. Het antwoord van Saab is gebaseerd op GlobalEye.

De NAVO wil met het oog hierop haar vermogen van de nieuwe generatie definiëren binnen het Alliance Future Surveillance and Control (AFSC)-project.

GlobalEye is een zogenoemde multi-domein Airborne Early Warning & Control (AEW&C)-oplossing met een reeks actieve en passieve sensoren die detectie en identificatie van objecten op lange afstand in de lucht, op zee en over land mogelijk maken. Door real-time informatie te verstrekken aan eenheden in luchtmachten, landmachten en marines, maakt GlobalEye een verbeterd situationeel bewustzijn van de omliggende gebieden en vroege detectie van bedreigingen mogelijk.

Het missiesysteem is in staat automatisch landvoertuigen, luchtvaartuigen en schepen op afstanden tot 550 km  te detecteren en te volgen met behulp van het zogenoemde wide-area Ground Moving Target Indication (GMTI) radar. Deze kunnen vervolgens nauwkeurig gevolgd worden met de Erieye ER radar.

GlobalEye kan ook worden gebruikt voor niet-militaire taken, zoals het leiden en coördineren van reddingsmissies tijdens natuurrampen of grotere ongevallen op zee of op het land.

GlobalEye varianten zijn inmiddels besteld door de luchtmacht van Zweden en die van de Verenigde Arabische Emiraten.