Nieuws

Blade oefent met Alia 250 in New York

NEW YORK – Twee Amerikaanse bedrijven hebben deze week voor het eerst een testvlucht met een eVTOL uitgevoerd in New York. Het gaat om BETA Technlogies, dat de Alia 250 ontwikkelt, en Blade Air Mobility, dat van plan is twintig toestellen af te nemen. De stedelijke regio rond New York zal een belangrijke markt worden voor de inzet van eVTOL’s.

BETA voert al enkele jaren testvluchten uit met twee prototypes, maar deed dat nog niet eerder in het drukke luchtruim van New York. De Amerikaanse metropool is de thuisbasis van Blade, dat de eerste twintig Alia 250’s in passagiersuitvoering zal ontvangen. Tijdens de vlucht over Westchester County Airport werd de elektrische Alia van BETA vergelen met een conventionele helikopter. Volgens de fabrikant produceert de Alia één tiende van het geluid van een heli.

Met de Alia 250 kunnen naast de piloot vijf passagiers op pad. Het toestel heeft een bereik van ongeveer 400 km en haalt snelheden tot 275 km/h.