Nieuws

ANTWERPEN – “Maak van onze regionale luchthavens gigantische groene-stroomcentrales.” Deze oproep deed CEO Bernard Van Milders van de Belgische Flyinggroup woensdag (15 februari) tijdens de presentatie van de jaarcijfers.

Volgens Van Milders wil de Flyinggroup een voortrekkersrol vervullen op het vlak van duurzame, commerciële luchtvaart. Met het oog daarop werden in juli 2022 vijftig VX4 eVTOLs besteld bij VX4 Vertical Aerospace. Daarnaast werd overeenkomst gesloten met Eviation Aircraft voor de levering van een onbekend aantal elektromotor aangedreven Alice toestellen.

“We willen ons niet alleen aanpassen, we willen ook evolueren. We geloven oprecht in emissievrije luchtvaart”, aldus Van Milders. “Daarom investeren we tijd, energie en geld in de allernieuwste vliegtuigtechnologieën.” Hij pleit er daarnaast voor om van de regionale luchthavens in Vlaanderen gigantische groene-stroomcentrales te maken: “De elektriciteitsbehoeft in onze samenleving zal de komende jaren alleen maar toenemen. Willen we het aandeel hernieuwbare energie doen meegroeien, dan moeten we alle opties in overweging durven te nemen, inclusief het plaatsen van zonnepanelen op de open vlaktes naast start-, landingsbanen en taxiways.”

De luchthavenuitbaters zullen hierbij volgens Van Milders een cruciale rol spelen: “Samen met hen engageren wij ons bij de opmaak en de implementatie van de langetermijnstrategie voor de Vlaamse luchthavens. Investeringen in technologie en infrastructuur zullen zorgen voor duurzame oplossingen, die de milieu-impact van de luchtvaart reduceren. Zo kan men, zonder te tornen aan de luchtvaartactiviteiten en -veiligheid, op korte termijn op luchthavens enorme fotovoltaïsche velden aanleggen. Dit is geen sciencefiction. Voorbeelden uit Nederland, Duitsland en Oostenrijk bewijzen dat het kan. Die hernieuwbare energie van deze groene-stroomcentrales op luchthavens kan in de toekomst gebruikt worden voor elektrische vliegtuigen. Het is een concreet idee met een positieve impact voor het milieu.”

Luchtvaart is volgens Van Mildersechter meer dan vliegtuigen alleen: Bij Flyinggroup gaan topservice en verantwoordelijkheid hand in hand. “Wij beseffen ook dat vliegen een impact heeft op het milieu. Daarom blijven wij inspanningen leveren om onze ecologische voetafdruk te verkleinen en energieneutraal te worden.”
Voor het Antwerpse bedrijf is betrokkenheid op het milieu dan ook geen een dode letter. Het in oktober 2020 geopende hoofdkantoor is volledig energie-neutraal. Bij de bouw werden de modernste technologieën gebruikt. Het gebouw produceert meer energie dan dat het eigenlijk nodig heeft. 150 meter onder het gebouw bevindt zich een geothermiecentrale. Het dak en de voorgevel zijn bekleed met 700 m² zonnepanelen. Flyinggroup doet daarnaast ook actief onderzoek naar SAF (sustainable aviation fuel, duurzame biobrandstof).

De sinds 1995 in Antwerpen actieve Flyinggroup heeft een Belgische, een Luxemburgse en een Maltese AOC en neemt het volledige beheer van de zakenvliegtuigen van zijn klanten in handen, inclusief het onderhoud van de toestellen. De groep telt ruim 335 medewerkers, waarvan 207 vliegend personeel. Het bedrijf beheert een 50-tal vliegtuigen waaronder een gloednieuwe Dassault Falcon 900LX EASY II. Daar komen binnenkort nog een Falcon 2000S en een Falcon 2000LXS bij, terwijl in de nabije toekomst aan het opnieuw opgestarte mede eigendomsprogramma Flyingpartners een viertal zakenjets wordt toegevoegd.

In 2022 werden 7.254 vluchten naar 635 bestemmingen in 140 verschillende landen uitgevoerd. De geconsolideerde omzet van de groep bedroeg vorig jaar 155 miljoen euro, een stijging van liefst 41% in vergelijking met 2021. Ten opzichte van 2019 is zelfs sprake van een verdubbeling.

Flyinggroup CEO Bernhard van Milders.
De splinternieuwe Dassault Falcon 900LX EASY II.