Nieuws

MOUNTAIN VIEW – Het Amerikaanse technologiebedrijf Reliable Robotics heeft een contract op zak om in opdracht van de Amerikaanse luchtmacht te onderzoeken of grote meermotorige vrachtvliegtuigen ook autonoom vliegend kunnen worden ingezet.

De studie omvat een haalbaarheidsbeoordeling van zowel volledige als beperkte automatiseringsfuncties voor vrachtoperaties. Op afstand bestuurde vliegtuigen kunnen volgens de luchtmacht het missietempo wereldwijd verhogen. Daarnaast kunnen certificeerbare commerciële oplossingen gebruikt worden om behoeften van de defensie-industrie tegen beduidend lager kosten te dekken.

Reliable Robotics ontwikkelt momenteel een certificeerbaar systeem dat continu gebruik van de automatische piloot mogelijk maakt tijdens alle fasen van de vlucht, inclusief taxiën, opstijgen en landen waarbij een piloot op afstand toezicht houdt op de operaties. Eenmaal gecertificeerd door de Federal Aviation Administration, zal het systeem van Reliable het optreden van veelvoorkomende oorzaken van dodelijke luchtvaartongevallen verminderen.

Het bedrijf werkt tevens samen met de in Ierland gevestigde wereldwijde luchtvaartdienstverlener ASL Aviation Holdings om het gebruik van geautomatiseerde tweemotorige turboprop vrachtvliegtuigen te verkennen.