Nieuws
Foto: Christian Schrik.

MALBORK – Twee Nederlandse F-35’s hebben maandag (13 februari) vanuit Polen een eerste onderschepping uitgevoerd. Eerder die dag werd de Nederlandse Quick Reaction Alert (QRA) in Polen geactiveerd. Twee gevechtsvliegtuigen werden de lucht in gestuurd om een formatie vliegtuigen te identificeren en begeleiden. De toen nog onbekende vliegtuigen naderden vanuit Kaliningrad het Pools NAVO-verantwoordelijkheidsgebied.

Na identificatie bleek het om drie vliegtuigen te gaan: een Russisch IL-20M Coot-A die begeleid werd door twee SU-27 Flankers. De Nederlandse F-35’s hebben de formatie op afstand geëscorteerd en de begeleiding overgedragen aan NAVO-partners.

In Polen staan in februari en maart acht Nederlandse F-35’s. Vier van deze gevechtsvliegtuigen zijn vanaf Vliegbasis Malbork beschikbaar voor de bewaking van het NAVO-luchtruim boven Oost-Europa. Desgewenst stijgen twee vliegtuigen binnen enkele minuten op om een ander vliegtuig te onderscheppen. Zoiets gebeurt bijvoorbeeld wanneer een toestel het NAVO-luchtruim nadert zonder zich te identificeren. Twee F-35’s staan als reserve klaar voor deze taak.

Met de andere vier gevechtsvliegtuigen wordt een trainingsprogramma met bondgenoten doorlopen. Uiteraard zijn deze ook direct in te zetten als de situatie daarom vraagt.

Bron: Ministerie van Defensie.