Nieuws
The X-62A VISTA Aircraft flying above Edwards Air Force Base, California. (Photo Credit: Kyle Brasier, U.S. Air Force)

EDWARDS AFB – Met de Lockheed Martin VISTA X-62A is meer dan zeventien uur gevlogen waarbij het toestel bestuurd werd door kunstmatige inteligentie (Artificial Intelligence-AI).

VISTA, een afkorting van Variable In-flight Simulation Test Aircraft, verandert het aanzien van luchtmacht bij de U.S. Air Force Test Pilot School (USAF TPS) op Edwards Air Force Base in Californië. Het is een uniek trainingsvliegtuig ontwikkeld door Lockheed Martin Skunk Works in samenwerking met Calspan Corporation voor de USAF TPS.

VISTA is gebouwd op een open systeemarchitectuur en is uitgerust met software waarmee het de prestatiekenmerken van andere vliegtuigen kan nabootsen. Recente door de Amerikaanse luchtmacht aangebrachte upgrades zijn onder meer een bijgewerkt VISTA-simulatiesysteem (VSS) van Calspan, en Lockheed Martin’s Model Following Algorithm (MFA) en System for Autonomous Control of the Simulation (SACS). De samen geïntegreerde SACS- en MFA-systemen bieden nieuwe mogelijkheden voor de VISTA, zodat deze kan worden gebruikt om de meest geavanceerde tactische vluchttestexperimenten uit te voeren waarbij de nadruk ligt op autonomie en AI.

VISTA is een gemodificeerde F-16D Block 30 Peace Marble Il die geüpgraded is met Block 40-elektronica. VISTA, voorheen aangeduid als NF-16D, werd in juni 2021 erkend door de Amerikaanse luchtmacht. Het toestel staat sindsdien als VISTA X-62A te boek.