Nieuws

ISTRES – Met steun van Safran Helicopter Engines, TotalEnergies, Airbus Helicopters heeft het Franse inkoopbureau voor defensie (Direction Générale de l’Armement – DGA) op 3 febrauri 2023 de eerste testvlucht van een NH90 uitgevoerd, waarbij een van de twee RTM322-motoren op duurzame luchtvaartbrandstof liep (SAF).

De brandstof was geproduceerd door TotalEnergies uit gebruikte frituurolie met behulp van HEFAtechnologie (Hydroprocessed Esters and Fatty Acids) en heeft een vier keer kleinere ecologische voetafdruk dan die van een fossiele brandstof. Hiermee voldoet het aan de 65% reductie eis van de Europese Unie voor duurzame brandstoffen.

De testvlucht vond plaats bij het expertise- en testcentrum ‘DGA Essais en vol’ in Istres, en was een primeur voor een militaire helikopter met zo’n hoog SAF-gehalte en zonder enige motoraanpassing.

In december 2022 werd op een testbank in de fabriek van Safran Helicopter Engines in Bordes het gebruik van deze brandstof voor de RTM322 gevalideerd. Safran Helicopter Engines werkt eraan om operaties te certificeren met 100% SAF, en beoordeelt tegelijkertijd de operationele impact. Bij een gebruik van 100% biedt SAF een potentiële CO2-reductie van 80%.