Nieuws

Bell 360 Invictus wacht nog op motoren

1

FORT WORTH – De eerste Bell 360 Invictus is volgens de fabrikant voor 95 procent klaar. Het wachten is nu nog op de motoren die in het kader van het T901 ITEP programma (Improved Turbine Engine Program) worden ontwikkeld. Deze werden in november 2022 verwacht, maar zoals het zich nu laat aanzien zullen de eerste motorproeven pas in het voorjaar van 2023 kunnen beginnen.

. Met dit nieuwe model wil de helikopterfabrikant deel gaan nemen aan de US Army’s Future Armed Reconnaissance Aircraft (FARA) competitie. De helikopter krijgt kleine hulpvleugeltjes al vliegen.

De in oktober 2019 aangekondigde 360 Invictus krijgt kleine hulpvleugeltjes en zal worden uitgerust met fly-by-wire en het rotorsysteem van de 525 Relentless dat uit vijf composietkoolstofbladen bestaat, maar een maximale diameter van 12,2 m zal krijgen omdat een van de FARA eisen is dat de helikopter tussen gebouwen moet kunnen manoeuvreren.

De nieuwe helikopter zal per definitie aan de FARA eisen kunnen voldoen omdat deze (met dankzij de aanwezige hulpvleugels)een kruissnelheid zal krijgen van meer dan 185 kts (343 km/h), 5 kts (10 km/h) meer dat het programma vereist. Volgens Bell wordt dit mede mogelijk door het intrekbare landingsgestel en de ingekapselde straartrotor.

De 360 Invictus krijgt nuttige lading van 635 kg, een gevechtsbereik van 135 nm (250 km) en kan negentig minuten op het strijdtoneel verblijven. Daar kan bij temperaturen van 35°C op nog op ruim 1.200 m zonder aanwezig grondeffect gehovered worden.

Tot de bewapening kan onder meer een 22 mm kanon gerekend worden maar ook in de romp te vervoeren.

Ook AVX Aircraft, Boeing, Karem Aircraft en Sikorsky dongen mee naar de lucratieve FARA order die moet leiden tot de vervanging van grote aantallen Bell OH-58D Kiowa Warriors die op leeftijd gekomen zijn.

Het prototype in aanbouw in augustus 2021.

1 reactie op “Bell 360 Invictus wacht nog op motoren

  1. Helispot schreef:

    Er zijn slechts 2 kandidaten meer voor de FARA helikopter: de Sikorsky Raider X en de Bell Invictus 360.
    AVX, Boeing en Karem zijn op 26 maart 2020 na de eerste schifting geëlimineerd uit het FARA programma.