Nieuws


SAO JOS DOS CAMPOS – Het was donderdag (9 februari) precies vijftig jaar geleden dat de
de tweemotorige Embraer EMB 110 Bandeirante in kwam dienst bij de Força Aérea Brasileira (FAB/Braziliaanse luchtmacht).

De turboprop ontstond dankzij een ontwerp van Ozires Silva. Geautoriseerd door het Braziliaanse Ministerie van Luchtvaart in 1965, werd de Bandeirante vervolgens ontwikkeld onder het IPD/PAR 6504 luchtvaartproject. Het prototype vloog op 22 oktober 1968 voor het eerst.

In de loop der jaren bleek het een veelzijdige, veilige tweemotorige turboprop te zijn die in alle regio’s van het immense land kon opereren De robuuste en veelzijdige Bandeirante was het resultaat van een innovatief project voor die tijd, en werd geproduceerd in versies voor civiel en militair gebruik.

Het model werd ontwikkeld als een multifunctioneel platform en werd gebruikt voor verschillende missies en doeleinden. In 1975 weerd de eerste militaire versie geëxporteerd naar Uruguay en twee jaar later werd de Franse luchtvaartmaatschappij Air Littoral de eerste internationale klant van de civiele versie die al werd ingezet bij Braziliaans maatschappijen als Transbrasil en VASP.

Er werden in totaal 498 EMB 110’s geleverd aan klanten in 36 landen voordat de productie in 1990 stopte. Typevarianten van de Bandeirante zijn gebruikt voor missies zoals regionale passagiersdienst, vrachtvervoer, vlieginstructie, zoek- en reddingsacties, militaire verkenning en humanitaire ondersteuning.