Nieuws

MIAMI – Global Crossing Airlines heeft van de Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA) toestemming gekregen om de bij vrachtdochter Global X Cargo tot vrachtvliegtuig omgebouwde A321-200 P2F in gebruik te nemen. Het toestel kan nu met bemanning worden doorverhuurd aan de vrachtdivisie van de Colombiaanse maatschappij Avianca.

Avianca wil de komende twee jaar vijf A321 P2F varianten toevoegen aan de vrachtvloot. Deze toestellen zullen bij de Amerikaanse Global Crossing Airlines worden gehuurd en voor eind 2024 aan de Colombiaanse maatschappij worden geleverd.

Avianca Cargo vliegt momenteel met al vier A330-200F vrachtvliegtuigen en een Boeing 767-300F. Deze werden in november 2021 door het Amerikaanse investeringsvehikel Castlelake Holding overgekocht. De vliegtuigen werden vervolgens direct door Avianca terug gehuurd voor een periode van tien jaar. Avianca is formeel een Brits bedrijf nadat in 2020 faillissementsbescherming werd aangevraagd.

Global Crossing heeft twintig uitstaande orders om A321s te laten ombouwen tot vrachtvliegtuig. De eerste bij ST Engineering omgebouwde A321 P2F werd eind januari 2023 geleverd, een tweede en derde toestel zullen in maart en mei de vloot komen versterken. In 2024 worden opnieuw twee P2F vliegtuigen verwacht. De maatschappij tekende recent een contract om met een A321 P2F jaarlijks meer dan honderd vrachtvluchten te verzorgen voor het Cubaanse bedrijf CubaMax.

1 reactie op “FAA keurt inzet A321-200 P2F Global X Cargo goed

  1. De onderste foto is duidelijk een Airbus A330 en geen A321, maar dient ter illustratie om welke maatschappij het gaat namelijk Avianca die vroeger overigens best een mooi kleurenschema had gehad, misschien een van de A321-200 P2F in retro kleuren spuiten is zo gek nog niet.