Nieuws

VILNIUS – Zakenjet operator KlasJet uit Litouwen is gestart met ACMI-activiteiten met in eerste instantie acht Boeing 737-800 Ngs met elk 189 stoelen. Eind 2023 moeten dat er al vijftien zijn, en over vijf jaar 35.

Bij een ACMI-contract (ook wel wet-leaseovereenkomst geheten) is sprake een leaseovereenkomst tussen twee luchtvaartmaatschappijen waarbij de ene maatschappij (lessor) een vliegtuig, bemanning, onderhoud en verzekering (ACMI = aircraft, crew, maintenance, insurance) levert, terwijl de leasenemer (lessee) over het algemeen alle andere operationele kosten (kerosine, luchthaventaksen…) en verplichtingen op zich neemt.

De leasenemer staat ook in voor de verkoop en marketing, en levert ook het vluchtnummer, en betaalt de lessor een vergoeding per uur of per maand.

Daarnaast blijft KlasJet ook VIP-privécharterdiensten aanbieden. De vloot van KlasJet bestaat op momenteel uit vijf VIP-toestellen. Deze luxevloot zal in 2023 worden uitgebreid tot tien vliegtuigen.