Nieuws

Coulson Aviation Tanker 139 gecrasht

PORT ALBEMI – Coulson Aviation’s Tanker 139 is maandag (6 februari) tijdens bluswerkzaamheden boven het Fitzgerald River National Park in Australië door nog onbekende oorzaak verongelukt. Beide piloten konden zich uit de wrakstukken bevrijden en werden per blushelikopter naar een ziekenhuis overgevlogen voor medisch onderzoek. De aangepaste Boeing was drie kwartier eerder vertrokken van Busselton-Margaret River Regional Airport 

Het toestel was begin dit jaar overgevlogen naar Australië overgevlogen nadat Coulson Aviation  het Australische  National Large Air Tanker (LAT) contract in de wacht had gesleept. In het verlengde daarvan van zou de omgebouwde Boeing 737, Tanker 139, de nieuwste aanwinst in de FireLiner vloot van Coulson, worden gestationeerd in Sydney, New South Wales. Indien nodig zou het toestel ook op andere locaties kunnen worden ingezet. Het toestel draagt  de naam Phoenix als resultaat van een uitgeschreven naamgeving wedstrijd die in 2022 was uitgeschreven onder lokale via Australische scholen 

Coulson kocht in 2016  zes oudere Boeing 737-300’s van Southwest Arlines. De toestellen werden vervolgens omgebouwd tot  blusvliegtuig en zijn daarna in staat zijn per run ruim 15.000 l water en vlamvertragende vloeistoffen af te werpen bij een maximale vliegduur van 4,5 uur.

De tot ‘Fireliner’ omgedoopte 737’s hebben  winglets,  Garmin 5000 avionica suites en hetzelfde dropsysteem als Coulson in de tot op heden drie gebruikte C-130 blusvliegtuigen toepast. Daarmee kan tot 7.500 l water per minuut worden gedropt. 

De Fireliners kunnen daarnaast 63 passagiers vervoeren of drie aanvalsteams die elk 20 brandweerlieden tellen.

Foto’s: Coulson Aviation


 

C-130 Hercules
In december 2022 werd een vierjarig brandbestrijdingscontract gesloten met de regering van West-Australië voor de inzet van een C-130H Hercules Airtanker. Coulson kocht in 2018 vijf C-130s van het Noorse leger en en bouwde deze om tot een van de eerste grote luchttankers in de branche. Het heeft een capaciteit van 15.000 l en wordt beschouwd als een van ’s werelds krachtigste luchtbrandbestrijdingsvliegtuigen.