Nieuws

MALBORK – In Litouwen gestationeerde Poolse F-16’s hebben samen met Nederlandse F-35’s en Amerikaanse F-15’s die momenteel in Polen worden ingezet, een integratietraining van de 4e tot 5e generatie een ingewikkeld scenario uitgevoerd op basis van zogenoemde peer-bedreigingen.

Ondersteund door air-to-air tankers, oefenden de jagers tactieken, technieken en procedures die waren ontworpen om een complexe reeks potentiële problemen in een omstreden luchtdomein het hoofd te bieden.

Joint Tactical Attack Controllers van de Estse strijdkrachten ondersteunden de vliegtuigen daarbij tijdens deze missie met gerichte live informatie te om op die manier ook de Air-Land-samenwerking te vergroten

“Deze activiteit boodeen unieke kans voor F-35’s van de Koninklijke Luchtmacht om te trainen en te integreren met geallieerde jagers, door samen te werken in een complexe en dynamische omgeving”, aldus luitenant-kolonel Guido “Plebs” Schols, commandant RNLAF F-35 Detachment, Polen. “Het volledige potentieel van onze nieuwe systemen van de 5e generatie benutten naast de bestaande middelen van de 4e generatie is van cruciaal belang voor het robuuste vermogen van de NAVO om opkomende en evoluerende strategische uitdagingen het hoofd te bieden.”

De activiteiten waren in overeenstemming met internationale wetten en normen. Ze vormden onderdeel van een programma van regelmatige en herhaalde waakzaamheidsactiviteiten. Deze zijn gericht op het beschermen van de oostflank en het verzekeren van NAVO-bondgenoten in de regio.

Bron: Allied Air Command Public Affairs Office

Een Amerikaanse F-15.
Een Poolse F-16.