Nieuws

DONAUWORTH – De Duitse marine heeft de laatste van achttien bestelde NH90 Sea Lions in gebruik genomen bij Marinefliegergeschwader 5 (MFG 5) in Nordholz.

De acceptatie van de eerste helikopters in juni 2020 volgde op de militaire certificatie nadat medio juli 2019 alle missietests succesvol waren uitgevoerd  onder het toeziend oog van het financiële bureau van de marine dat groen licht moet geven voor de aanschaf.

Tijdens deze tests werden onder meer militairen van de Duitse special forces en commando’s met hun ‘werktuigen’ gedropt waaronder een opblaasbare boot. Ook werd de hoist die voor Search And Rescue (SAR) missies zal worden gebruikt, beoordeeld op functionaliteit. Daarnaast werden de verkenningscapaciteiten van de helikopter aan de tand gevoeld.

De nieuwe NH90 variant  zou bij de Duitse marine een groot deel van de 21 verouderende Sea Kings gaan vervangen en onder meer Search And Rescue (SAR) missies uitvoeren boven de Duitse kustwateren. Er zijn momenteel nog zes Sea Kings operationeel.

De Duitse marine is tevens voornemens  de in 1981 in dienst gestelde Sea Lynx Mk 88A helikopter in 2025 te vervangen door de NH90 MRFH. Met het oog daarop werden 31 helikopters van dit type  besteld.

 

SeaLion-1-Lack.jpg.8435472

Het eerste toestel werd in juli 2016 uit de spuithal gerold.

nh90_ngen001_sea_lion_ref_094__copyright-airbus-helicopters-christian-keller

Het eerste toestel voltooide op 8 december 2016 haar eerste vlucht.

2 reacties op “Leveringen NH90 Sea Lion Duitse marine voltooid

  1. Anton S. schreef:

    En de Noren en de Australiërs faseren juist de NH90’s vervroegd uit omdat de toestellen niet voldoen / betrouwbaar zouden zijn ? ? ? Zie bijv. het artikel over de Australiërs op 28 januari 2023.