Nieuws

CRANFIELD – De Britse startup ARC Aerosystems heeft tijdens het Airfinance Journal-evenement in Dublin de RC Linx P9 gepresenteerd. Het wordt volgens ARC ’s werelds meest geavanceerde negenpersoons vliegtuig met verticale start- en landingsmogelijkheden (VTOL).

De cabine krijgt een inhoud van 7,6 kubieke meter en kan met of zonder stoelen worden geconfigureerd. Er wordt een maximale kruissnelheid voorzien van 200 kts (370 km/h) bij een vliegereik van 512 nm (948 km) op 13.000 ft (3.962 m).

Het toestel wordt ontworpen als een kosteneffectieve, koolstofarme oplossing met de flexibiliteit van een helikopter en de prestaties van een vliegtuig met vaste vleugels. De cabine verdubbelt ongeveer het laadvermogen vergeleken met eVTOL luchttaxi’s, wat betekent dat er meer passagiers en vracht kunnen worden vervoerd.

Volgens ARC komt de P9 Linx qua grootte overeen met de Leonardo AW109. De Linx heeft echter een minder complexe aandrijflijn die naar verluidt de totale onderhoudskosten zal verlagen.

Het toestel is krijgt turbopropmotoren die in de toekomst op duurzame luchtvaartbrandstof (SAF) of zelfs op waterstof kunnen draaien.

Het veelzijdige vliegtuig moet daarbij een sprongstart en een no-roll-landing uit kunnen voeren zonder dat er een landingsbaan nodig is.

De nieuwe ARC Linx P9 moet in 2028 in gebruik worden genomen.

ARC Aerosystems hield zich tot op heden vooral bezig met de ontwikkeling van onbemande vrachtvliegtuigen.