Nieuws

XI’AN – Het Chinese luchtvaartconglomeraat Aviation Industry Corporation of China (AVIC) heeft dezer dagen zijn twee AG600M Kunlong-watervliegtuigen naar het het vliegtestcentrum in Xi’an in het noordwesten van China gestuurd.

In dit centrum zullen prototype 001 en 003 worden aangepast om testvluchten uit te voeren in de aanloop naar typecertificatie.

Er zijn ook verschillende testwerkzaamheden van de Kunlong (‘Waterdraak’) gestart, waaronder de statische tests. De AG600-vliegtuigfamilie werd primair ontwikkeld ontwikkeld voor noodreddingsmissies, maar kan ook worden gebruikt bij bosbrandbestrijding, maritieme zoek- en reddingsacties en andere kritieke missies.

De verwachting is dat de brandweervariant in respectievelijk 2024 gecertificeerd zal zijn, gevolgd door de maritieme SAR variant in 2025.