Nieuws

AURORA – De Amerikaanse helikopteroperator Columbia Helicopters heeft een Columbia Vertol 107-II verkocht en geleverd aan Heliswiss International AG (HSI) die daarmee de launching customer van dit helikoptertype in Europa werd.

Vanwege de onzekere toekomst van de Russische Kamov Ka-32 en de opgelegde sancties door Europese landen en Canada, was HSI op zoek naar een vergelijkbaar en betrouwbaar werkpaard op de lange termijn voor middelzware externe liftoperaties.

Met volledige fabrieksondersteuning heeft de standaardcategorie Columbia Vertol 107-II een MTOW van 9.979 kg, interne en externe vrachtmogelijkheden en zeventien zitplaatsen. De helikopter kan bij een kruissnelheid van 120 kts (222 km/h) tot 250 nm (463 km) overbruggen waarbij aan een sling een lading met een maximaal gewicht van 5.216 kg kan worden meegenomen.

HSI zal het vliegtuig gebruiken in zijn samenwerking met overheid- en particuliere instellingen voor bosbrandbestrijding, externe liftklussen en snelle rampenbestrijding. HSI is voornemens de helikopter naar Chili te sturen om branden te bestrijden en naar Europa om tijdens het winterseizoen externe laadoperaties uit te voeren.

De vloot van Columbia Helicopters omvat momenteel elf Boeing-Vertol Model 234 UT/LR Chinooks, dertien Model 107-II Vertols en drie Boeing CH-47D Chinooks die wereldwijd worden verhuurd.