Nieuws
Enstrom 480B.

MENOMINEE – De Enstrom Helicopter Corporation heeft de helikopterproductie hervat. Het eerste toestel onder de nieuwe eigenaar was een turbine aangedreven 480B die maandag (30 januari) voor het eerst heeft gevlogen. Het was de 255e helikopter in de 480 modelserie en de 1317e Enstrom helikopter sinds de oprichting van het bedrijf in 1959.

Enstrom Helicopters hield in januari 2022 na bijna 64 jaar op te bestaan nadat de Chinese eigenaar van het helikoptermerk faillissement had aangevraagd. Daarna werden de Type Certificates (TC), (productie)rechten en gereedschappen overgenomen van de Chinese Chongqing General Aviation Industry Group (CGAG) door het Indiase Surack Enterprises.

Deze besloot niet alleen de productie te hervatten maar ook de service aan huidige Enstrom bezitters nieuw leven in te blazen. Medio december 2022 werd door de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten ook het Production Certificate (PC) overhandigd waarna er opnieuw kon worden gebouwd.

Het Indiase bedrijf is onder meer eigenaar van Sweet Aviation (charters, training en vliegtuigverhuur) en Sweet Helicopters, en wees in december 2022 ook een Tsjechische Ensteom dealer aan.

Het helikoptermerk werd opgericht door Rudy Enstrom die in de jaren veertig en vijftig helikopter prototypes in zijn garage bouwde. Dit leidde in 1959 tot de komst van de eerste seriematig geproduceerde F28. Nadien volgde in de jaren zeventig de 280 Shark en in de jaren negentig de turbine aangedreven 480. De drie modellen evolueerden in de loop van de jaren in de F28F, de turbocharged F280FX en de 480B-G.

Pogingen nieuwe modellen op de markt te brengen als de 280L en TH180 mislukten jammerlijk. De fabrikant leverde in 2020 vijf helikopters af en in de eerste maanden van 2021 slechts twee waardoor de totale productie rond de 1.300 Enstroms bedroeg.

Enstrom 280 FX.

2 reacties op “Enstrom Helicopters heeft productie hervat

 1. Anton S. schreef:

  Eigenlijk is dit wel een mooi voorbeeld van “The American Dream”.
  Meneer Chuck Surack eigenaar van Surack Enterprises, is als ondernemer groot geworden in de online muziek industrie en heeft vervolgens z’n verdiende kapitaal breed geïnvesteerd met een accent op bedrijven gelieerd aan de kleine luchtvaart.

  In 2008, nadat hij z’n helikopter brevet had gehaald, kocht hij voor eigen gebruik zelf al zo’n Enstrom heli.
  Inmiddels omvat z’n zakelijk conglomeraat bedrijven in de rondvlucht-, charterbusiness, vliegopleiding voor zowel heli- als vaste vleugel toestellen tot en met zelfs een vliegverzekerings maatschappij.
  Recent breidde Chuck als projectontwikkelaar z’n activiteiten uit naar een stukje stadsontwikkeling in het centrum van Fort Wayne.

 2. Jo V schreef:

  Hallo,
  Surack Enterprises is een Amerikaans bedrijf uit Fort Wayne, USA