Nieuws

EVERETT – Boeing heeft dinsdag (31 januari) onder het toeziend oog van duizenden mensen – waaronder huidige en voormalige werknemers, evenals klanten en leveranciers- tijdens een ceremonie de allerlaatste 747, een 747-8F afgeleverd.

Het voor Atlas Air Worldwide bestemde vrachtvliegtuig (dat de naam ‘Empower’ meekreeg) markeerde het einde van meer dan een halve eeuw productie. Boeing medewerkers die de eerste 747, bekend als de “Incredibles”, ontwierpen en bouwden, keerden terug om geëerd te worden in de fabriek in Everett waar de reis van de 747 in 1967 begon. De fabriek produceerde gedurende de looptijd van het programma 1.574 vliegtuigen.

Als het eerste vliegtuig met twee gangpaden en “jumbojet”, stelde de “Queen of the Skies” luchtvaartmaatschappijen in staat mensen over grote afstanden met elkaar te verbinden en non-stop trans oceanische vluchten aan te bieden.

De ontwikkeling van het vliegtuig verstevigde de rol van Boeing als marktleider in de commerciële luchtvaart. Het kernontwerp met zijn kenmerkende bult en stoelen op het bovendek heeft volgens de fabrikant generaties passagiers en operators in vervoering gebracht.

Boeing bleef het oorspronkelijke ontwerp verbeteren met modellen als de 747-400 in 1988 en het laatste model 747-8 dat in 2005 werd gelanceerd.

https://twitter.com/i/status/1620547450229641218