Nieuws

Nieuwe order Ampaire Eco Caravan

LOS ANGELES – Het Braziliaanse Azul Conecta heeft bij Ampaire een intentieverklaring getekend voor de ombouw van in eerste instantie zes Cessna Grand Caravans naar Ampaire Eco Caravans. De kern van de Eco Caravan is de AMP-H570 hybride-elektrische aandrijflijn en accu.

De bestelling van Azul Conecta volgde na de eerste vlucht van de Eco Caravan in november 2022 en de aankondiging van een toekenning van $ 9 miljoen van het Amerikaanse ministerie van Energie om te helpen met de door Ampaire ontwikkelde geavanceerde systemen zodat ze klaar zijn voor FAA certificering en serieproductie in 2024.

De AMP-H570 integreert de in Duitsland ontwikkelde 550 pk sterke RED A03 twaalfcilinder verbrandingsmotor met een elektrische aandrijflijn. De Eco-caravan vermindert daarbij het brandstofverbruik en de uitstoot met vijftig tot zeventig procent. De uitstoot is zelfs bijna nul wanneer gebruik wordt van duurzame vliegtuigbrandstof (SAF).

De exploitatiekosten vallen daardoor volgens Ampaire 25 procent of meer lager uit, afhankelijk van de routestructuur. De kosten per beschikbare stoel per gevlogen mijl liggen daarbij in de buurt van die van autorijden, wat helpt luchtvaartmaatschappijen beheersen de kosten en profiteren passagiers. Het hybride-elektrische vliegtuig behoudt het bereik/laadvermogen van de Cessna Grand Caravan, het vervoeren van meer dan negen passagiers of meer dan 1.130 kg vracht. De maximale actieradius is meer dan 1.100 nm (2.037 km) en daardoor groter dan die van de Grand Caravan.

Azul bestelde de upgradekits voor zijn Caravanvloot omdat het naast de lagere operationele kosten de hybride-elektrische oplossing als dé snelste manier ziet om duurzame technologieën in te zetten, waar zowel passagiers als het milieu van profiteren.

De regionale luchtvaartmaatschappij is een dochteronderneming van Azul, de grootste luchtvaartmaatschappij van Brazilië. Het regionale netwerk van Conecta profiteert van Eco Caravan Azul Conecta bedient vanaf acht bases 84 Braziliaanse bestemmingen met een vloot van 24 Cessna Grand Caravan/Caravan EX turboprop varianten en drie Caravans in vrachtuitvoering. Op deze bases zullen in samenwerking met Ampaire ook oplaadstations worden gerealiseerd.