Nieuws

PATUXENT RIVER – Een CH-53K King Stallion heavy-lift helikopter van het Marine Operational Test and Evaluation Squadron (VMX) heeft een externe ladingcertificeringslift uitgevoerd met een onbruikbaar F-35 Lightning II-casco op Naval Air Station (NAS) Patuxent River, Maryland. De testvlucht werd uitgevoerd om de belasting te evalueren en toekomstige liftmogelijkheden te onderzoeken.

De F-35C-straaljager had tijdens zijn leven 450 testvluchten uitgevoerd tussen 2010 en 2016 en daarbij ruim 750 uur gevlogen. Na verwijdering van de missie- en voortstuwingssystemen, buitenvleugels en extra uitrusting resteerde een ‘leeggewicht’ van bijna tien ton.


De CH-53K is momenteel gecertificeerd om een externe lift van 12.250 kg mee te nemen voeren en zal naar verwachting worden goedgekeurd voor een externe lading van 13.600kg, bijna drie keer meer onder hoge, hete omstandigheden dan zijn voorganger, de CH-53E.

In september 2021 voltooide de CH-53K zijn eerste operationele missie door een Navy MH-60S Knighthawk op te tillen vanaf een 3.000 m hoge bergtop in Californië. De helikopter woog ongeveer 6,8 ton en werd met succes door de lucht over een afstand van 23 nm (43 km) vervoerd naar Fallon, Nevada.

Foto’s: U.S. Navy/Kyra Helwick