Nieuws

NORTH KINGSTOWN – De Amerikaanse fabrikant van elektrisch aangedreven ‘zeeglijders’, Regent, heeft Japan Airlines als investeerder aan boord gehaald. Regent ontwikkelt een regionaal vervoermiddel dat een mix is van een boot en een vliegtuig. Het heeft al voor miljarden dollars aan bestellingen op zak.

De Viceroy, die eind 2025 klaar moet zijn voor gebruik, kan twaalf passagiers vervoeren over een afstand van bijna 300 km. Met toekomstige accucapaciteiten hoopt Regent op vluchten van wel 900 km. De Viceroy is bedoeld voor routes tussen steden aan de kust. Dat kunnen steden aan het vasteland zijn of op een eiland gelegen. De zogenoemde seaglider kan zowel varen als vliegen. In vliegmodus opereert de Viceroy slechts een paar meter boven het water op een snelheid van maximaal 180 mph (290 km/h).  

Japan Airlines investeert in Regent via een eigen investeringsfonds. De luchtvaartmaatschappij heeft ook interesse om het nieuwe vervoermiddel aan de eigen vloot toe te voegen. Bij elkaar heeft Regent voor 45 miljoen dollar aan kapitaal opgehaald, tegenover 7,5 miljard dollar aan orders en toezeggingen. In september vorig jaar voerde het bedrijf een eerste testvlucht uit met een schaalmodel van de Viceroy.

Regent werkt op de achtergrond ook aan de ontwikkeling van een grotere variant voor ongeveer honderd passagiers.

1 reactie op “Japan Airlines investeert in nieuwe ‘zeeglijder’

  1. Goede Nederlandse vertaling van “seaglider” voor ” zeeglijder”. Dat JAL erbij betrokken is is best te begrijpen met de lange Japanse kustlijn in het achterhooft. Je zou er ook een militaire uitvoering voor kunnen maken en versie voor de kustwacht als patrouille en reddingstoestel.
    Het heeft al voor miljarden aan bestellingen op zak, maar wie heeft er al een bestelling geplaats ? …