Nieuws

MARIETTA – Bij de Lockheed Martin vestiging in Marietta is dezer dagen de eerste van drie voor de Duitse Luftwaffe bestemde KC-130J tankvliegtuigen van de band gerold.

Het Duitse ministerie van defensie kreeg in mei 2018 groen licht van de exportcommissie van de Amerikaanse senaat  voor de aankoop van zes Super Hercules transport- en tanker vliegtuigen. Het exportverzoek was een gevolg van (te) late leveringen van Airbus Defence & Space A400M transportvliegtuigen waardoor bij de Duitse luchtmacht een tekort aan transportcapaciteit dreigde te ontstaan. 

In het verlengde daarvan wilde de Luftwaffe in in oktober 2016 drie C-130J-30 transportvliegtuigen en drie KC-130J tankvliegtuigen bestellen. Ook de Franse luchtmacht bestelde door de late leveringen van de A400M Amerikaanse transportvliegtuigen.

Beide landen richtten vervolgens op de Franse luchtmachtbasis het  Duits-Franse C-130J-30  transport- en tankersquadron Rhein / Rhin op.

Hier arriveerde het eerste Duitse toestel als 55+1 in maart 2022, gevolgd door een tweede (de 55+2) in juni en een derde (de 55+3) in augustus van dat jaar.

Als alles volgens plan verloopt zijn de drie tankvliegtuigen eind 2024 geleverd.