Nieuws

MIAMI – De Amerikaanse eVTOL-bouwer Doroni Aerospace heeft een intentieovereenkomst getekend met drone-operator 3Points uit Canada voor de levering van 25 Doroni H1’s. De H1 is een vliegende auto met vier elektrisch aangedreven en in de romp geïntegreerde propellers.

Doroni Aerospace bouwt sinds 2016 aan de H1 en verwacht op korte termijn met testvluchten te kunnen beginnen. Het doel is om de H1 in de eerste helft van 2024 gecertificeerd te hebben en de eerste klanten eind 2024 blij te kunnen maken met een eigen toestel. Particulieren hebben volgens Doroni waarschijnlijk alleen een regulier rijbewijs en twintig uur vliegervaring nodig.

Aan boord van de H1 is plaats voor twee personen. De eVTOL krijgt een kruisnelheid van 160 km/h, een topsnelheid van 225 km/h en een bereik van maximaal 100 km. Opladen kan, als de regels het toestaan, gewoon thuis in de garage. De accu moet volgens Doroni in twintig minuten kunnen bijladen van twintig naar tachtig procent capaciteit. De H1 wordt aangeboden vanaf 195.000 dollar. De fabrikant uit Florida zegt al veel belangstelling te hebben vanuit de particuliere markt. De deal met 3Points is de eerste grote overeenkomst op de zakelijke markt.