Nieuws

Eerste Nederlandse F-35s geland in Polen

Foto: Christian Schrik.

MALBORK – Drie van de acht F-35’s van de Koninklijke Luchtmacht die in februari en maart 2023 in Polen gestationeerd zullen worden, zijn vrijdagmiddag (27 januari) in Malbork geland. De overige vijf zullen later op de dag arriveren.

Vier gevechtsvliegtuigen zijn beschikbaar voor de bewaking van het NAVO-luchtruim boven Oost-Europa.
De andere vier doorlopen een trainingsprogramma met bondgenoten, maar zijn wel snel in te zetten. De F-35’s worden gestationeerd op vliegbasis Malbork in het noorden van het land.

De bewakingtaak bestaat uit de zogenoemde quick reaction alert. De straaljagers kunnen binnen enkele minuten opstijgen om een toestel te onderscheppen. Dat gebeurt bijvoorbeeld als een vliegtuig zich niet identificeert of zonder toestemming het luchtruim nadert. Twee F-35’s bewaken permanent het NAVO-luchtruim, beide andere zijn reserve. Zo is inzet gegarandeerd.

De F-35’s worden ondergebracht in tenten. Deze vliegtuigshelters, plus een exemplaar voor voertuigonderhoud, zijn door een team van 34 genisten en technici van de landmacht gebouwd.

Een al beschikbare hangaar en platformen op de Noord-Poolse vliegbasis zijn speciaal bedoeld voor internationale partners. Het ongeveer 150-koppige Nederlandse detachement neemt die nu in gebruik, net als een containerpark. Dit dient als kantoor- en verblijfsruimte.

Ook dit park is door het landmacht-team gebouwd met wat hulp van inhuurkrachten uit Polen zelf. De dag voor aankomst van de F-35’s was het 1 hectare tellende oppervlak voorzien van de benodigde onderkomens en gereed voor ingebruikname.Met de acht toestellen draagt Nederland bij aan de verdediging aan de oostflank van de NAVO. . Het besluit om de vliegtuigen beschikbaar te stellen, werd eind december 2020 genomen.

Bron: Ministerie van Defensie.