Nieuws

VERGIATE – De Italiaanse Guardia di Finanza heeft tijdens een ceremonie een eerste AW169M in ontvangst genomen. In tegenstelling tot eerder geleverde exemplaren heeft dit toestel geen intrekbaar landingsgestel, maar skids.

De nu geleverde helikopter is de eerste voor de Guardia di Finanza met een speciale IFR single pilot-modus voor veeleisende zoek- en reddingsoperaties waarbij speciale zoekpatronen al in het FMS (Flight Management System) zijn geprogrammeerd. Deze stellen de helikopter en zijn bemanning in staat automatisch langs een vooraf gedefinieerd zoekpad te vliegen, wat de werklast van de piloot in de zoekfase van een SAR-missie aanzienlijk vermindert.

Er zijn in totaal 24 AW1609Ms besteld, zes met intrekbaar landingsgestel en achttien met skids. De eerste AW169M werd in november 2019 afgeleverd. Tegen 2024 moeten alle 24 helikopters geleverd zijn.

Volgens de fabrikant hebben de Guardia di Finanza varianten een speciale uitrusting die onder meer bestaat uit een hoist, opblaasbare reddingsdrijvers en reddingsvlotten, draadknippers, TCAS II, een NVG-compatibele cockpit, een HTAWS (Helicopter Terrain Awareness Warning System ).

Daarnaast is een geavanceerd communicatiesysteem aanwezig, een geavanceerd HUMS (Health Usage Monitoring System), een zoeklicht, ijs detectie, SATCOM, een gsm-detector en een hyperspectraal detectie- en verkenningssysteem.

Ook zijn de helikopters uitgerust met een aantal Leonardo-systemen waaronder een RW ATOS (Airborne Tactical Observation and Surveillance) systeem met een moderne operator console, Gabbiano radar, LEOSS (Long Range Electro-Optical Surveillance System), M428 IFF-transponder en een OPLS (Obstacle Proximity Lidar-systeem).