Nieuws

NORFOLK – Vrijdag (20 januari) heeft een aangepaste Zenair CH-750 Cruzer een eerste testvlucht uitgevoerd vanaf Old Buckenham Airfield. De vlucht vond plaats in opdracht van NUNCATS, een Brits bedrijf dat zich inzet voor het verbeteren van de gezondheidszorg en het redden van levens in enkele van de meest afgelegen delen van de wereld.

De ‘elektrische luchtjeep’ maakt gebruik van een prototype EPU en een Emrax-motor met startvermogen van ongeveer 75kW (102 pk) die gevoed wordt door een accupakket met een capaciteit van 30 kWh. Als optie kan range extender van 15-18 kWh worden geïnstalleerd voor situaties waarin alleen een enkele stoel nodig is.

NUNCATS is een zogenoemde Community Interest Company (CIC), die samenwerkt met de Amerikaanse Zenith Aircraft Company en verschillende startende investeerders. Ze is het geesteskind van de iBrittenTim en Helen Bridge, die het bedrijf in 2019 oprichtten. Ze namen een licht vliegtuig in kitvorm waarbij geen benzinemotor en brandstoftanks werden gemonteerd maar een elektrisch exemplaar met batterijen, ondersteund door zonnelaadstations op de grond. Zowel het vliegtuig als het station zijn gebaseerd op Old Buckenham.

NUNCATS werkte in 2022 samen met SaxonAir, de International Aviation Academy Norwich, Action Community Enterprises (ACE), East Coast College en Vattenfall om jongeren van 16 tot 25 jaar de kans te geven ervaring op te doen met het bouwen van een vliegtuig tijdens een gratis luchtvaartzomerschool.

NUNCATS wil met de ‘elektrische luchtjeep’ goedkoop en duurzaam transport bieden om onder meer artsen, leraren en medische benodigdheden te vervoeren naar afgelegen gemeenschappen wereldwijd.


Het bedrijf van plan samen te werken met liefdadigheidsinstellingen en niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) om bestaande netwerken van zonne-energienetwerken op gebouwen in afgelegen steden en dorpen aan te boren, zodat het vliegtuig essentiële medische hulp en aandacht kan leveren.

NUNCATS is momenteel op zoek naar geldschieters en sponsors om het project verder te helpen financieren. De ‘elektrische sky jeep’-kits kunnen ook worden gekocht als een groene optie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.