Nieuws

VODOCHODY – Aero Vodochody heeft de voorgeschreven reparaties en technische verbeteringen aan alle zestien eenzits L-159 Advandced Light Combat Aircraft (ALCA) van de Tsjechische luchtmacht voltooid. Met de werkzaamheden werd medio 2019 een begin gemaakt.

De tweede tussentijdse revisie onder de zogenaamde PP16 (voorgeschreven periodieke werkzaamheden na zestien jaar gebruik) omvatten de inspectie en het testen van alle onderdelen van het vliegtuig, inclusief instrumenten. De levensduur van de vliegtuigen werd hierdoor met nog eens acht jaar verlengd.

De L-159’s werden daarnaast aangepast om nachtkijkers (NVG’s) te gebruiken, inclusief de aanpassing van de cabine en de installatie van de binnen- en buitenverlichting sets. Een nieuw ingebouwd elektronisch back-updisplay (ESIS) kan andere back-upinstrumenten vervangen en piloten voorzien van kritieke positie-, snelheid- of daalgegevens in het geval van een storing van conventionele apparaten.

L-159 vliegtuigen worden niet alleen gebruikt door de luchtmacht van het leger van de Tsjechische Republiek. Het Tsjechische lichte aanvalsvliegtuig vliegt ook bij de Iraakse luchtmacht.

Daarnaast is Draken Europe ze onlangs ook gaan gebruiken in de rol van agressor bij de training van Eurofighter Typhoon en F-35 piloten van de Britse luchtmacht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.