Nieuws

DUBLIN– De in Ierland gevestigde helikopterleasemaatschappij Lobo Leasing heeft een eerste voorlopige huurcontract op zak voor de levering van vijf onbemande Pipistrel Nuuva V300 vrachtdrones. De toestellen zijn bestemd voor Air Taurus Limited die de Nuuva’s vanaf 2025 in wil gaan zetten voor wereldwijde humanitaire operaties.

Lobo Leasing tekende in april 2022 bij Pipistrel een voorlopig contract voor de levering van vijftien vrachtdrones van dit type. Al eerder besloten de Chinese pakketvervoerder SF Express en het Duitse Amazilia Aerospace de Sloveense vliegtuigfabrikant te helpen de Nuuva V300 versneld op de markt te brengen.

Het luchtvaartuig wordt een eVTOL met een capaciteit van 460 kg vracht. Gemikt wordt op een marktintroductie in de tweede helft van 2023. De Nuuva V300 moet in staat zijn drie Euro-pallets te vervoeren waarbij de lading autonoom vervoerd zal worden via een van tevoren geprogrammeerd vliegplan. Het maximale laadvermogen ligt rond de 460 kg; wordt 50 kg lading meegenomen, dan ligt het vliegbereik rond de 2.500 km. Het toestel krijgt acht inmiddels gecertificeerde Pipistrel E-811 elektromotoren, moet een maximale vlieghoogte kunnen bereiken van 6.000 m en op een hoogte van 2.500 m starten en landen.

Pipistrel selecteerde voor de Nuuva V300 het Honeywell AH-2000 attitude heading reference systeem. Dat zal worden geïntegreerd in het door Amazilia Aerospace te ontwikkelen digitale vluchtcontrole en vliegtuigmanagementsysteem.

Uit de Nuuva V300 wordt ook een kleinere V20 afgeleid die tot 20 kg vracht kan gaan vervoeren en al in 2021 beschikbaar moet komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.