Nieuws

TEHERAN – Iran ontvangt vanaf maart nieuwe Russische Su-35-gevechtsvliegtuigen. Dat meldt het aan de Iraanse overheid gelieerde persbureau Tasnim News. Het bericht over de Iraanse aankoop circuleerde al weken. Het zou gaan om 24 vliegtuigen.

De Su-35 is een verbeterde variant van de bekende tweemotorige Su-27, waarvan fabrikant Sukhoi er bijna zevenhonderd heeft gebouwd. Het multirole-toestel wordt door het Russische exportbureau Rosoboron aangeprezen als ‘4e generatie met elementen uit de 5e generatie’. Iran kocht in de jaren negentig voor het laatst nieuwe gevechtsvliegtuigen. Toen ging het om Su-29’s.

De luchtmacht van Iran beschikt over een bonte vloot verouderde toestellen uit Rusland, China, de Verenigde Staten en Europa. Vanwege een westerse boycot is het voor Iran lastig om nieuwe vliegtuigen te kopen, maar het land kan buigen op steun uit Rusland. De samenwerking tussen Iran en Rusland is sinds de oorlog in Oekraïne geïntensiveerd.

Foto: Rosoboronexport