Nieuws

AGOURA HILLS – De Lockheed Jetstar die Elvis Presley ooit bezat, is opnieuw  doorverkocht. Ruim vier jaar geleden werd het ooit viermotorige toestel voor het laatst bij opbod verkocht. Ditmaal werd het toestel te koop aangeboden via de veiling site Mecum Auction. Volgens het veilinghuis was het hoogste bod ditmaal 260.000 dollar. De verkoop werd gesloten op de dag dat Presley zijn 88e verjaardag gevierd zou hebben.

De Jetstar op kwam  27 mei 2017 onder de hamer bij het Amerikaanse veilinghuis GWS Auctions Inc. in Agoura Hills in Californië. De hamer   ‘viel’ toen bij 430.00 dollar en de koper moest met toeslagen erbij 566.525 dollar op tafel leggen. Ruim een jaar later werd het  toestel opnieuw bij opbod verkocht

De JetStar was het eerste straalvliegtuig dat als zakenjet werd gebruikt. Het toestel had een kruissnelheid van circa 920 km/h. Van de Lockheed Jetstar zijn er zo’n 200 gebouwd. Het Presley-toestel dateert uit 1962 en is indertijd speciaal naar specificaties van Presley ingericht. Hij kocht het op 22 december  1976 voor  U$840.000.

Toen Elvis eigenaar werd van deze specifieke JetStar N-20TF, was de entertainer geen onbekende in luxe luchtvaartovernames. Hij had al een bescheiden vloot opgebouwd, waaronder een aangepaste Convair 880 genaamd de “Lisa Marie” met de roepnaam Hound Dog 1, samen met een tweede JetStar  met de roepnaam Hound Dog 2.

Deze Jetstar was voor de eerste veiling in 2017 ruim 35 jaar privé-eigendom van een niet nader genoemde Amerikaan. De motoren zijn eerder van het vliegtuig gehaald. Verder is het toestel nog in de originele staat, inclusief de cockpit en de rood fluwelen stoelbekleding.