Nieuws

Canada overstag en bestelt F-35A

1

CANBERRA – De Canadese regering gaat over tot de aankoop van mogelijk 88 F-35A Lightning II gevechtsvliegtuigen met bijbehorende wapensystemen. In eerste instantie worden er voor zeven miljard dollar zestien besteld. Daarna is er nog twaalf miljard over voor de overige 72. Over de prijs werd sinds maart 2022 onderhandeld.

De Royal Canadian Air Forcet kampt al langer  met een tekort aan jachtvliegtuigen en kocht als tussenoplossing  achttien  F/A-18 A/B ‘Classic’ Hornets van Australië die vervolgens worden omgebouwd tot CF-18. Men hoopt deze manier tot 2031-32 over voldoende toestellen te beschikken alvorens over te schakelen naar ‘next generation’ fighters’.

De toestellen werden overbodig omdat Australië inmiddels overschakelt op de Lockheed Martin F-35A Lightning 2. In dat land bevinden zich momenteel nog 55 F/A-18A eenzitters en zestien F/A-18B tweezitters. Het aantal door Canada gekochte F-18s  kan mogelijk nog oplopen tot 25.

Foto’s: Royal Canadian Air Force (RCAF)

1 reactie op “Canada overstag en bestelt F-35A

  1. Het was eigenlijk wel te voorzien dat de Canadezen bij de Amerikanen voor de F 35 zouden aankloppen en niet voor de Zweedse Saab Gripen die ook in de race was. Best jammer voor onze Zweedse noorderburen, hoop dat zij ook weer eens een flinke order mogen krijgen, alleen van wie dan ? …