Nieuws

BOGOTA – Een Colombiaanse bestelling voor Rafale-gevechtsvliegtuigen bij het Franse Dassault gaat vooralsnog niet door. Twee weken geleden leek er een deal te zijn, maar Colombia en Dassault konden het niet tijdig eens worden over de voorwaarden.  

De Colombiaanse defensieminister Iván Velásquez heeft het vastlopen van de order bevestigd tijdens een interview op het lokale radiostation Radio Caracol. Dezelfde Veásquez maakte in december de voorgenomen deal met Dassault wereldkundig.

De huidige Colombiaanse regering had een tijdelijk budget waarvan de deadline bepaald was op 31 december 2022. Met dat budget kon Colombia drie of vier van de benodigde zestien Rafales aankopen. Voor de resterende vliegtuigen moest nog nieuw budget worden vrijgemaakt. Onder die voorwaarden ging Dassault niet met de exportorder akkoord.

Colombia hoopt dat het dit jaar alsnog een overeenkomst met de Franse vliegtuigfabrikant kan sluiten. Voor de vervanging van de verouderde Israëlische Kfir-vloot van Colombia was naast de Rafale ook de Saab Gripen in de race. De VS had Colombia de F-16 aangeboden.