Nieuws

Bouw Egyptische CH-47F kan starten

WASHINGTON – Het Amerikaanse leger heeft Boeing en contract gegund voor de productie van twaalf nieuwe CH-47F Chinook transporthelikopters voor de Egyptische luchtmacht.

Met deze buitenlandse militaire verkoop van $ 426 miljoen zal Egypte zijn vloot van CH-47D-vliegtuigen vervangen door het moderne F-model en profiteren van zijn geavanceerde multimissiemogelijkheden

De bouwopdracht volgde na een in mei 2022 gegeven groen licht door de exportcommissie van de Amerikaanse senaat voor de aankoop van 23 CH-47F Chinooks voor de Egyptische luchtmacht.

De exporttoestemming werd verleend omdat Egypte gezien wordt als een belangrijke strategische partner in het Midden Oosten. Onderdeel van de order worden tevens (reserve)motoren, (wapen)systemen, reserve onderdelen en de training van piloten en onderhoudstechnici.

C-130J-30 Super Hercules
In januari 2022 werd eveneens groen licht gegeven voor de aankoop van twaalf C-130J-30 Super Hercules transportvliegtuigen Deze luchtmacht krijgt in principe de beschikking over twaalf vliegtuigen van dit type die elk zullen worden voorzien van vier Rolls Royce AE-2100D turbopropmotoren. Onderdeel van het nog te tekenen contract is tevens de levering van reserveonderdelen voor de motoren en veiligheidsvoorzieningen als beveiligde communicatiesystemen, Identification Friend or Foe (IFF) transponders en Missile Warning Systems (MWS).

Mede daardoor werd gelijktijdig toestemming verleend voor de aankoopt van drie SPS-48 Land Based Radar (LBR) systemen voor de verdediging van het Egyptische luchtruim.


In januari 2022 werd eveneens groen licht gegeven voor de aankoop van twaalf C-130J-30 Super Hercules transportvliegtuigen.

In mei 2022 kreeg Lockheed Martin groen licht om 25 AH-64D Apaches te moderniseren tot E-model waarbij onder meer nieuwe sensoren zouden worden ingebouwd.