Nieuws

BRUSSEL – De luchthaven Brussels Airport kan sinds 1 januari vliegtuigen bevoorraden met biobrandstof uit een NAVO-pijpleiding. Het leidingennetwerk van de verdragsorganisatie werd al door Brussels Airport gebruikt, maar na toestemming van de NAVO stroomt er nu ook ‘sustainable aviation fuel’ (SAF) door het systeem.

De biobrandstof op basis van onder meer frituurolie en dierlijke vetten van producent Neste wordt in Gent gemengd met kerosine in een verhouding van 38 procent SAF. Brussels Airlines was zondag de eerste gebruiker ervan op een vlucht naar Malaga.

Het Central Europe Pipeline System (CEPS) van de NAVO is het grootste pijpleidingensysteem voor vliegtuigbrandstof in Europa. Neste zal op korte termijn ook andere luchthavens via CEPS van biobrandstof voorzien, waardoor de toelevering van grotere hoeveelheden SAF eenvoudiger wordt.