Nieuws

IRKOETSK – Vliegtuigfabrikant Irkut heeft donderdag (29 december) uit handen van de Russische luchtvaartautoriteiten een deelcertificaat ontvangen voor de MC21-310. Door dit certificaat mogen PD-14 turbofans in combinatie met de nieuwe polymeer composiet vleugels worden gebruikt.

Vergeleken met eerdere composiet vleugelconsoles, zijn deze bij AeroComposite gebouwde sectiesvervaardigd met behulp van een infusie procedé waardoor onderdelen vrijwel exact binnen de vastgestelde toleranties kan worden geproduceerd.

De nieuwe vleugels werden voor het eerst bij het zesde prototype van het nieuwe MC21-300 verkeersvliegtuig toegepast waarmee op Eerste Kerstdag 2021 een eerste korte testvlucht uitgevoerd. In tegenstelling tot de eerste vijf prototypes waren de vleugels van dit toestel vervaardigd uit polymeer composiet onderdelen.

In 2022 werden meer dan 160 succesvolle testvluchten uitgevoerd op het MS-21-vliegtuig met de PD-14 aandrijving na het besluit af te zien van in het Westen geproduceerde motoren. Het zesde toestel was tevens productie conform en bestemd voor de launching customer. Volgens de fabrikant zijn inmiddels al zes toestellen met composietvleugels in aanbouw.